Blog

250 yıllık bir geçmişe sahip olan ve endüstriyel üretimde vazgeçilemez bir işlem olan freze, birçok ürün ve parçaların imalatında kullanılan bir parçadır. Freze makinesi dönen kesici takımın işlenen parça yüzeyinde ve çevresinde istenilen işlemi yapmasını sağlar. Havuz işleme, parmak işleme, yan kontör işleme, kanal açma, yan işleme ve yüzey işleme için kullanılır. Freze makinesi üretim için oldukça önemli rol oynamaktadır. İnsan eli ile günlerce sürebilecek işlemleri saatler içerisinde tamamlayarak zamandan tasarruf ettirmektedir. Hatasız çalışarak birebir üretim yapılmasını sağlamaktadır.

İncele

CNC işleme merkezi; delme, frezeleme ve torna işlemlerini gerçekleştirebilen, yüksek hassasiyet ve yüksek yüzey kalitesi ile birden fazla işleme yapabilen bir imalat tezgahıdır. CNC işleme merkezi dişli kutuları, bölmeler, çerçeveler, kapaklar gibi birçok parçanın üretim, frezeleme, delme, kılavuz çekme ve diğer birçok işlem ile ilgili yeteneğe sahiptir.

İncele

CNC freze tezgahı, birden fazla kesici ağız ile doğrusal hareketler ile iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere verilen isimdir. Düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma gibi çeşitli amaçlarda kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere freze tezgahı çeşitlerinden bahsedeceğiz. Şimdi gelin freze tezgahı çeşitleri nelerdir detaylıca bakalım.

İncele

Üzerinde birden fazla kesici ağız bulunan, doğrusal ilerleyerek iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelerdir. Düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel bölüntülerin oluşturulması freze tezgahları ile mümkündür. CNC freze tezgahları oldukça yaygın ve çeşitli bir kullanım alanına sahiptir. Freze tezgahları; otomotiv, havacılık, savunma, makine imalatı, kalıpçılık gibi makine ve imalat sektöründe kullanılır.

İncele

Değişen ve gelişen teknoloji ile beraber yeni malzemeler üretildi ve bu malzemelerin işlenebilirliği ile ilgili de yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların çözümü için modern imalat yöntemleri geliştiren ileri teknoloji çözümleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye de devam etmektedir. Tel erozyon modern imalat yöntemi, EDM olarak adlandırılan elektro erozyon ile işleme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tel erezyon tekniği 20. yy ilk yarısından itibaren geliştirilmiş ve 1954 yılında İsviçreli bilim adamları tarafından “WEDM (Wire Electro Discharge Machining)” dünyaya tanıtılmıştır. 1980’li yıllarda CNC tezgahlarının yaygınlaşmasıyla birlikte imalat sanayinde yaygın olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Bu yazımızda sizlere tel erozyon ile işleme konusundan bahsedeceğiz.

İncele

Tel erozyon, metalin üzerinde yüksek yoğunlukta elektrik akımı geçirilen bir tel vasıtası ile kesme işlemidir. Tel erozyon tezgâhı, erozyon yöntemiyle en hassas kesimi yapabilen bir imalat yöntemidir. Birbirinden ayrı iki adet makara sistemine geçirilen bir tel yardımıyla çalışmaktadır. İleri teknoloji tel erozyon tezgâhlarında ise bobin biçiminde tel bulunmaktadır. İşlemde kullanılan tel, elektrot işlevi görerek sürecin önemli bir parçasını oluşturur. Kullanıldıkça zamanla aşınmaya, erozyona uğramaktadır. İşte CNC kontrol ünitesi vasıtasıyla her seferinde bobin değişimi yapılmadan, telin sürekli hareketi sağlanarak kesilecek geometri programlanır ve kesim işlemi yapılır. CNC tel erozyon nedir ve tel erozyon tezgahı nedir sorularını yanıtladıktan sonra bir de CNC tel erozyon tezgahı çalışma prensibine bakalım.

İncele

Tel erozyon ve CNC tel erozyon teknolojisi imalat sektörünün en önemli yardımcılarından biridir. Çok kısa zaman içinde yüksek sayılarda üretim yapılabilmesini sağlayan tel erozyon hangi malzemelerde kullanılır yazımızın konusu olacak. Öncelikle CNC tel erozyon nedir, nasıl çalışır konusuna değinelim.

İncele

Tel erozyonun avantajları sayesinde imalat sektöründe hız ve başarı sağlanmaktadır. Yeni nesil bir üretim şekli olan tel erozyon sistemi CNC teknolojisi sayesinde hatasız üretim yapılabilmesini sağlamaktadır. Üretim mühendisliğinin yeni başrolü olan tel erozyon ile üretim, karmaşık işlemlerin kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Sanayide yapılması zor birçok iş parçasının yüzey pürüzlülüğünün oldukça düşük seviyelerde imal edilmesini sağlar.

İncele

CNC; Computer Numerical Control(CNC) yani bilgisayar sayılımlı yönetim anlamına gelen ve yeni nesil imalat sektöründe yoğunlukla kullanılan bir teknolojidir. CNC teknolojisi imalat sektöründe kullanılan makinelere entegre edilmesi ile üretim sanayinde yeni bir çağı da başlatmıştır. CNC teknolojisi sayesinde insan gücü kullanımı yerini bilgisayar kullanımına bırakmış ve seri üretimin de yollarını açmıştır. Bilgisayarın otomatik programlama yeteneği sayesinde günlerce sürebilecek bir işlem saatler içerisinde tamamlanabilmektedir.

İncele

Talaşlı imalat yöntemleri, temel imalat yöntemleri olarak bilinen, makine parçalarının yapım ve üretiminde kullanılan yöntemlerdir. Talaşlı imalat yöntemleri imalat sanayinde hassasiyet gerektiren en küçük parçaların dahi üretilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu üretim süreci için üretim tezgahları kullanılmaktadır. Bu tezgahlar CNC teknolojisi ile çalışarak üst düzey verimlilik alınmaktadır.

İncele